Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,3. Deze goede waardering is hoger dan de gemiddelden in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn (licht) gestegen.
- Wijkmonitoring laat positieve wijkontwikkelingen zien. Zo nemen buurtwaardering en veiligheidsgevoel toe, en stijgt de marktwaarde van woningen verhoudingsgewijs sterk.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier als uitstekend. In het verleden was deze vaak al goed, en in 2002 ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (59%). Zo’n 14% vindt de buurt vooruitgegaan, 20% zag vooral achteruitgang.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- verbeteringen aan de infrastructuur;
- groenvoorziening (diverse verbeteringen);
- meer groen;
- mensen/buren; (nieuw, aansluiting);
- buurtvereniging, bewonerscommissie, buurtactiviteiten;
- meer, betere winkels of voorzieningen.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- slechter onderhoud groen;
- meer rotzooi/zwerfvuil;
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- meer last van (hang)jongeren algemeen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Hengstdal kent enkele kleine supermarkten en een grote supermarkt. Daarnaast is er enig aanbod in dagelijkse winkels.
- De wijk kent met de vele horeca en een wijkaccommodatie allerlei ontmoetingsmogelijkheden.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen en fysiotherapie.
- In de aansluitende wijken zijn er diverse voorzieningen voor sporten en beweging. De wijk zelf kent een gymzaal, sportzaal en -vereniging. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Er spelen relatief weinig onveiligheidsgevoelens. Zo'n 6% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 15%). De politiecijfers laten ook een gunstig beeld zien. Naar verhouding zijn er de afgelopen jaren weinig voorvallen geregistreerd. Er is wel een groep hangjongeren aanwezig in de wijk. En soms zijn er enkele specifieke plaatsen in de openbare ruimte van de wijk waar afval wordt gedumpt zo geven wijkprofessionals aan.
- De wijk kent een wat oudere bevolking, met relatief veel 50-ers en 65+ers. De bevolkingsomvang is de afgelopen jaren afgenomen (meer dan 3% afname). Demografische prognoses gaan uit van een doorgaande vergrijzing en een toename van 70+ers richting 2030 die vergelijkbaar is met de rest van Nijmegen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Deze hooggewaardeerde woonwijk kent een bijzondere menging van woningbouwcomplexen met particuliere woningen. Het naoorlogse Hengstdal is ontworpen door de Nijmeegse stedenbouwkundige Pouderoyen, met een bijzondere vervlechting van landschap en stedenbouw. Een opvallende volksbuurt in het noorden van Hengstdal is het 'Rooie Dorp'. Aan de westkant van Hengstdal is het Limoskazerne-terrein omgevormd tot een woongebied.
- Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Ruim 79% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%).
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 80% (68% in Nijmegen, 2019). De sociale samenhang is hier volgens bewoners sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2019). De hechtheid aan de buurt komt ook naar voren in de bewonersinitiatieven die in de buurt zijn ontstaan. Het initiatief om Hengstdal één van de pilotwijken te laten zijn om van het gas af te gaan komt grotendeels vanuit bewoners. Zij hebben zich verenigd binnen het platform Duurzaam Hengstdal.
- De maatschappelijk zelfredzaamheid van de inwoners van Hengstdal is te vergelijken met het Nijmeegs gemiddelde. Wel zijn er in de wijk meer inwoners die bij de hogere welstandsklasse horen. Het aantal participatiewet uitkeringen, het opleidingsniveau van inwoners, het aandeel lage inkomens wijken nauwelijks af van het gemiddelde. De aanwezige burgerkracht bij de vanuit de bewoners gestarte projecten valt de wijkprofessionals op in positieve zin. Bewoners willen graag vroegtijdig betrokken zijn bij veranderingen in de wijk.
- Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Bijna de helft van de inwoners vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, 2% vindt dat hier niet goed gaan. Het samenleven met het AZC gaat ook goed volgens wijkprofessionals. Er zijn weinig meldingen van overlast vanuit het AZC.
- Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (82% in 2019).
- De woningen liggen hier goed in de markt. De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €16.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor sporten en bewegen is hier hoog.
- Een groot deel van de bewoners is tevreden over openbaar vervoer in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- Rotzooi, zwerfvuil;
- hoeveelheid parkeerplaatsen;
- onderhoud groen;
- overlast van (hang)jongeren;
- onderhoud wegen;
- verkeersmaatregelen treffen;
- verkeersveiligheid/druk verkeer;
- verlichting;
- woningverdeling algemeen;
- drugsoverlast/junks/dealers.
- Tijdens het grootonderhoud in de Spoorbuurt zijn er veel contacten met de bewoners gelegd. Veel bewoners wonen er erg tevreden zo geven wijkprofessionals aan. Tegelijkertijd kwamen zij relatief veel bewoners tegen die eigenlijk zorg nodig hadden, maar nog niet om die zorg gevraagd hadden of deze zorg kregen.