Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,1. Deze goede waardering ligt boven de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en in Nijmegen (7,6).
- Wijkmonitoring laat positieve wijkontwikkelingen zien. Zo stijgen de waardering voor de woonbuurt en de marktwaarde van woningen verhoudingsgewijs sterk.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid sinds 2014 als uitstekend. Daarvoor was het al zeer goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (70%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer of betere winkels en voorzieningen;
- meer parkeerplaatsen (in delen van de wijk);
- inzet buurtvereniging, bewonerscommissie, buurtactiviteiten.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- onderhoud wegen;
- minder of te weinig parkeerplaatsen (in delen van de wijk);
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- minder groen.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Aan de randen van Hazenkamp zijn veel dagelijkse voorzieningen te vinden: grote- en middelgrote supermarkten, een apotheek en winkels met dagelijks aanbod en - voor drogisterij/uiterlijke verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral middels horecavestigingen aan de randen van de wijk.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Voor sport- en bewegen is het Goffertpark nabij. Daarnaast zijn er een beweegroute, fitness en enkele verenigingen in de wijk. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Een groot deel van de wijkbewoners voelt zich veilig in de eigen woonbuurt. Dit positieve beeld sluit aan bij het lage aantal geregistreerde voorvallen in de Hazenkamp (politiecijfers). Zo'n 9% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is wat gunstiger dan Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- Mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
- Donkere of stille plaatsen in de buurt.
- Demografische prognoses voor Hazenkamp gaan uit van een terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers en stijging van het aantal ouderen, vooral 70-ers (+30% tot +35% in 2030).
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- Hazenkamp is een hooggewaardeerde woonwijk, waar de lange termijn-waardering voor de woonbuurt blijft stijgen. Zo ook de waarde van woningen. De wijk komt groen over, vooral door de volgroeide straatbomen, ruime voor- en achtertuinen en de directe nabijheid van het stadspark De Goffert (met lusten en lasten). Sterk punt is ook de centrale ligging in de stad.
- De woon- en leefomgeving worden op prijs gesteld. Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de buurt: 83% (68% in Nijmegen, 2019). Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Bijna 81% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 68%). Ook is de tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor kinderen hier hoog.
- Bewoners waarderen ook het sociaal klimaat:
- De sociale samenhang is hier sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2019).
- Jongerenoverlast of overlast van omwonenden spelen hier niet zo sterk (2019).
- De waarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Vooral laagbouwwoningen, 71% van het totaal in 2019, zijn relatief duur. De woningen liggen hier erg goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €41.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig.
- Hazenkamp kent relatief veel maatschappelijk sterke inwoners:
- Veel hoogopgeleiden (65% in 2017, versus 41% in Nijmegen), gering aantal laagopgeleiden (9% versus 23% in Nijmegen in 2017).
- Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Weinig huishoudens met een laag inkomen (5% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 16,4% in 2017). Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: ruim 1% van de 14-65-jarigen, Nijmegen bijna 7% (2019, Participatiewet).
- Ook de instromende bewoners lijken maatschappelijk sterk, slechts een klein aandeel is aangewezen op ondersteuningsregelingen (0,5% van de instroom in 2017).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- verkeersmaatregelen treffen;
- verkeersveiligheid/druk verkeer;
- onderhoud wegen;
- hoeveelheid parkeerplaatsen;
- lawaai;
- rotzooi/zwerfvuil.
- De wijk kent veel scholen, in relatief grote panden. Wijkprofessionals geven aan dat er verkeersimpact is, vooral van scholen met een regionale functie. Soms speelt er afwijkend gedrag van leerlingen, wat leidt tot overlast naar omwonenden.
- In bepaalde kleinere sociale woningbouwcomplexen speelt huishoudensproblematiek en maatschappelijke kwetsbaarheid.
- Volgens wijkprofessionals zijn eenzaamheid en ontmoetingsmogelijkheden aandachtspunten. Deze worden ook in de wijk zelf herkend en opgepakt.