Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,9. Deze goede waardering (afgerond) ligt boven de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en in Nijmegen (7,6).
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid sinds 2014 als zeer goed. Daarvoor was deze al goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (64%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting);
- verbeteringen openbaar vervoer;
- meer groen.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- lawaai;
- de parkeersituatie.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Er zijn diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging in de wijk: een grote supermarkt en enkele winkels voor dagelijkse producten en drogisterijartikelen/uiterlijke verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral in het aanbod aan horecavestigingen, redelijk verspreid over St. Anna.
- Er is hier ruim aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie, vooral aan de randen van de wijk.
- Formele voorzieningen voor sporten en bewegen zijn er niet. Wel is het Goffertpark nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Er spelen relatief weinig onveiligheidsgevoelens in de eigen woonbuurt. Zo'n 7% van de wijkbewoners voelt zich soms of vaak onveilig in de woonomgeving (Nijmegen 15%). Aandachtspunt is en blijft de diefstal van fietsen, al meerdere jaren boven-proportioneel te zien. En in bepaalde jaren zijn er veel woninginbraken. Aan de andere kant komen bedreiging/mishandeling en jeugdoverlast nauwelijks voor (in de politiecijfers).
- Demografische prognoses gaan uit van een terugloop van het aantal 40-ers en 50-ers. In deze al behoorlijk vergrijsde wijk wordt verder een lichte toename van ouderen verwacht.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- St. Anna is relatief ruim opgezet. Oostelijk van de Hatertseweg is er een gevarieerde opbouw. Het westelijk deel is te vergelijken met de aangrenzende wijk Hazenkamp. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met duidelijke bouwblokken en laagbouwkoopwoningen.
- De marktwaarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een boven gemiddelde woningmarktpositie. Vooral laagbouwwoningen zijn relatief duur. De woningen liggen hier erg goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €26.000 hoger dan soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen (modelmatige vergelijking). Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum.
- Ten aanzien van de woonomgeving vallen tevredenheid over voorzieningen en netheid van de openbare ruimte op. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor sporten en bewegen is hier hoog. Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (85% in 2019).
- De Houtwerf is volgens wijkprofessionals een waardevolle combinatie van functies met zowel stedelijke uitstraling als betekenis voor de wijk. Ontmoeting, uit eten, culturele broedplaats, bedrijfjes, ZZP’ers. Het is een ‘hotspot’ waar ondernemers verbinding zoeken met elkaar, de wijk en de stad.
- Bewoners tonen zich betrokken bij St. Anna. Velen zijn hier (naar eigen zeggen) actief voor de buurt; ruim 4 van de 10 geven dit aan (2019). Een ruime meerderheid (83% in 2019) voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt (Nijmegen 77%).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- parkeeroverlast;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- lawaai;
- aanpassing van wegen gevraagd;
- hoeveelheid groen.
- Wijkprofessionals beschrijven hier parkeerdruk en parkeeroverlast vanuit universiteit, hogeschool en ziekenhuis. Er is opkomst van verkamering zichtbaar. Vergunningsaanvragen daarvoor worden veelal gehonoreerd, 2% van de adressen heeft inmiddels een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
- Het aandeel lage inkomens is niet opvallend hoog (17,6%, Nijmegen 16,4% in 2017), maar in de loop der jaren wel duidelijk toegenomen. Daarentegen kent St. Anna nog altijd veel huishoudens uit hoge(re) welstandsklassen. Het deelgebied Knollenpad kent volgens wijkprofessionals een instroom van maatschappelijk kwetsbare mensen.