Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering is hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West (7,3) en wat hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt was al lange tijd redelijk gelijkmatig, en is de laatste jaren stabiel.
- Wijkmonitoring laat voor wat betreft de wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier als zeer goed. Voor 2018 was deze beoordeling ook al gunstig (goed). Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (66%). Zo’n 11% vindt de buurt vooruitgegaan, 15% zag vooral achteruitgang.
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer groen;
- groenvoorziening (diverse verbeteringen);
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- meer rotzooi, zwerfvuil;
- lawaai;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Aan de oostrand van Hees bevinden zich naast een grote supermarkt ook enkele winkels met dagelijks aanbod en - voor drogisterij/uiterlijke verzorging;
- Enkele horecavestigingen aan de wijkranden geven ontmoetingsmogelijkheden. In het naastgelegen Heseveld is een gemeentelijke wijkaccommodatie aanwezig;
- Er is hier aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie, vooral aan de randen van de wijk;
- Voorzieningen voor sporten en bewegen liggen aan de wijkranden of net buiten Hees: zwembad, sportparken, gymzaal en diverse sportverenigingen. In de openbare ruimte is het aantal sport- en speelplekken beperkt.
- Zo'n 16% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is vergelijkbaar met Nijmegen als geheel (15%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd is de aanwezigheid van mensen in de buurt die vanwege hun gedrag niet vertrouwd worden. Hees is een wijk waar geregeld woninginbraken voorkwamen. Dat valt de laatste jaren verhoudingsgewijs mee, terwijl andere politiecijfers gunstig laag zijn.
- Hees kent een wat oudere bevolking, met relatief veel 65+ers. Er zijn ook relatief veel 80+-ers, deels ook als gevolg van de aanwezigheid van woon- en zorgvoorzieningen. Het bevolkingsaantal is de afgelopen 6 jaar toegenomen (tussen +5% en +10%). Demografische prognoses gaan uit van verdere groei door uitbreiding van de woningvoorraad (+5% tot +25%). In de al behoorlijk vergrijsde wijk wordt verder een lichte toename van ouderen verwacht.
- Wijkprofessionals merken een instroom van gezinnen op.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- In deze hooggewaardeerde woonwijk is nog altijd een voormalige dorpskern met oude wegen, statige panden en een aantrekkelijke groenstructuur herkenbaar. De wijk maakt ook een ruime, groene indruk door het aangrenzende parkgebied Park West. Door verschillende bouwperioden heeft de wijk een afwisselend karakter, met vooral laagbouwkoopwoningen.
- De marktwaarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een sterke woningmarktpositie. Zowel laagbouwwoningen (63% van het totaal in 2019) als appartementen zijn relatief duur. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €16.000 hoger dan soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago of uitstraling van de wijk. Deze prijsvergelijking is modelmatig.
- Er wonen hier maatschappelijk sterke inwoners. Veel hoogopgeleiden (meer dan de helft in 2017, versus 41% in Nijmegen), een geringer aantal laagopgeleiden (16% versus 23% in Nijmegen in 2017). Veel huishoudens in een hoge welstandsklasse. Volgens wijkprofessionals zijn woningeigenaren hier sterk betrokken bij de woonomgeving.
- Velen voelen zich verbonden met Hees. Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de buurt: 77% (68% in Nijmegen, 2019). Wijkprofessionals zien hier relatief veel activiteiten. Bewoners zijn rond diverse thema’s actief, bijvoorbeeld met ‘ouder worden in de wijk’ en duurzaamheid.
- Het voorzieningenniveau bevalt. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor kinderen is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- verkeersveiligheid, druk verkeer;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- rotzooi, zwerfvuil;
- lawaai;
- hondenpoep.
- Relatief veel inwoners ervaren overlast van te hard rijdend verkeer.
- Stankoverlast is hier enigszins een thema. Op 9% van de adressen wordt vaak stankoverlast ervaren (Nijmegen: 4%). Vooral van bedrijventerrein Energieweg, een specifiek bedrijf (Asfaltproductie), wegverkeer en van Gft-containers of afvalzakken.
- Verhoudingsgewijs is het aandeel uitkeringen niet opvallend (ruim 5% van de 14-65-jarigen versus bijna 7% in Nijmegen), maar het aandeel neemt wel gestaag toe (2019, Participatiewet). Dat geldt ook voor het aandeel lage inkomens (15,4%, Nijmegen 16,4% in 2017).