Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
- Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,1. Deze goede waardering is gelijk aan het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,6). Het rapportcijfer voor de buurt is zowel in de lange - als in de korte termijn stabiel.
- Wijkmonitoring laat qua wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.
- Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid hier al geruime tijd als uitstekend. In 2008 en eerder was deze al zeer goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2018).
- Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (76%).
- Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- mensen, buren; (nieuw, aansluiting);
- onderhoud van wegen;
- beter onderhoud groen.
- Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- minder, te weinig parkeerplaatsen;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- verkeersveiligheid verslechterd, druk verkeer;
- lawaai;
- meer rotzooi/zwerfvuil.
- Het voorzieningenaanbod kenmerkt zich door:
- Galgenveld kent een behoorlijk gespreid aanbod met een grote supermarkt, een apotheek en diverse winkels voor dagelijkse verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral in het noordelijk deel van de wijk, waar diverse horecagelegenheden zijn gelegen.
- Er is hier een uitgebreid en gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie;
- In de aansluitende wijken zijn er diverse voorzieningen voor sporten en beweging. De wijk zelf kent twee sportzalen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Bewoners voelen zich hier veilig. Zo'n 6% van de wijkbewoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 15%). Dit gunstige veiligheidsbeeld wordt ook bevestigd door de politiecijfers van de afgelopen jaren. Er worden weinig voorvallen van bijvoorbeeld inbraak, diefstal of overlast geregistreerd.
- Er wonen relatief veel jongeren van 15-24 jaar (studenten) in de wijk. Dit zie je ook terug in het relatief hoge aantal verkamerde panden. In 2019 heeft bijna 7% van de adressen een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning. Vanuit de demografische prognoses wordt een behoorlijke vergrijzing van de wijk verwacht in de komende jaren.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
- In deze hooggewaardeerde woonwijk heeft het 19e eeuwse deel een monumentaal karakter met statige laanbomen. De zogenaamde Indische buurt en Surinameweg en omgeving kennen met groen omzoomde pleinen zoals het Javaplein. De ‘professorenbuurt’ tenslotte is aan het eind van de jaren vijftig opgezet met een overzichtelijke opzet met portiekflats en laagbouw. Galgenveld kent voorzieningen als het Oud Burgeren Gasthuis, een studentencomplex en winkelcentrum.
- Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 77% (68% in Nijmegen, 2019). Ook komt dit tot uiting in de bewonersparticipatie, zo geven wijkprofessionals aan. Veel bewoners zijn bereid om mee te denken bij het maken van plannen en ontwikkelingen in de buurt.
- Veel inwoners vinden de wegen in de buurt hier goed onderhouden: een verhoudingsgewijs hoge 76% (Nijmegen 63% in 2019).
- Er wonen relatief veel maatschappelijk sterke inwoners in de wijk:
- Veel hoogopgeleiden (61,8% in 2017, versus 41,7% in Nijmegen), gering aantal laagopgeleiden (6,4% versus 22,9% in Nijmegen in 2017).
- Veel mensen in de hoogste welstandsklasse.
- Weinig huishoudens met een laag inkomen (10,3% huishoudens tot 110% sociaal minimum, Nijmegen: 16,4% in 2017). Een verhoudingsgewijs laag aandeel uitkeringen: 1,5% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,7% (2019, Participatiewet).
- De woningen liggen hier erg goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de prijs hier €42.000 hoger, vergeleken met soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De prijsvergelijking is modelmatig.
- De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
- Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- Verkeersveiligheid, druk verkeer;
- verkeersmaatregelen treffen;
- rotzooi, zwerfvuil;
- lawaai;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- veiligheid, vandalisme, criminaliteit, agressie;
- onderhoud groen;
- hoeveelheid groen;
- parkeeroverlast;
- overlast horeca.
- Geluidoverlast is hier enigszins een thema. Op 20% van de adressen wordt vaak geluidoverlast ervaren (Nijmegen: 16%). Vooral van buren of mensen in de buurt, groepen jongeren die op straat rondhangen en horeca of horecabezoekers.
- Openbaar vervoer in de buurt is voor bewoners een aandachtspunt.